Huizen zijn in de afgelopen negen jaar in prijs verdubbeld. Een koophuis was in juli 99 procent duurder dan in juni 2013, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.
De prijzen van bestaande koopwoningen daalden in juni 2013 – op het hoogtepunt van de kredietcrisis – naar een dieptepunt. Sindsdien zijn de huizenprijzen vrijwel non-stop gestegen en kost een koophuis nu op een haar na het dubbele.
Dat blijkt vrijdag uit cijfers van statistiekbureau CBS en het Kadaster, die sinds 1995 de statistieken bijhouden.
RTL Z besprak met hoogleraar huisvesting Peter Boelhouwer de ontwikkelingen.
Er worden steeds minder woningen verkocht, een trend die zich al een paar jaar aftekent, maar onverminderd doorgaat. Dat is niet omdat er geen vraag is naar woningen.
“Dat heeft vooral te maken met heet aanbod”, vertelt Boelhouwer. En dan specifiek het nieuwbouwaanbod. De nieuwe aanwas van woningen op de markt zakt – ondanks alle voornemens van de politiek – alleen maar verder weg.
Minder nieuw op de markt
“We zien al een jaar of twee het aantal aangeboden nieuwbouwwoningen dalen. De laatste twee kwartalen zie je het helemaal wegzakken”, aldus Boelhouwer. Hij wijst erop dat we nu op het niveau zitten van 2013.
“Als je ze niet aanbiedt, kun je ze ook niet bouwen”, vervolgt hij. De komende twee jaar komen er daardoor minder nieuwe huizen op de markt, die toch al zo gespannen is. “Dat wordt een probleem.”
Perfecte storm
En er zijn nog wel meer ontwikkelingen die bepaald niet meewerken. Zo zijn er te weinig gemeenteambtenaren voor de vergunningverlening, zorgt de stijgende rente voor minder betaalbaarheid en de stikstofcrisis remt de woningbouw nog meer.
Daar komt nog eens bij dat de regering wil dat 40 procent van de nieuwbouw ‘betaalbaar’ wordt en de huur in de vrije sector aan banden wordt gelegd. De vrees is dat nieuwbouw daardoor nog minder aantrekkelijk wordt. “Het helpt in ieder geval niet.”
Prijsdruk
Maar ondanks het kleine aanbod aan nieuwe woningen en de enorme vraag ernaar, koelt de markt dus wel wat af. Dat heeft vooral te maken met de sterk gestegen hypotheekrente, waardoor mensen minder kunnen lenen. “Dat geeft forse prijsdruk”, zegt Boelhouwer. “Mensen moeten zich terugtrekken omdat ze de financiering niet rond krijgen.”
Maar om nou te zeggen dat de woningmarkt normaliseert, dat gaat wat ver. Want nog altijd hebben kopers nog maar keus uit ongeveer twee huizen. In normale tijden zijn dat er een stuk of zes.
En de rentes op de kapitaalmarkten zijn alweer flink gedaald. Als dat aanhoudt, zullen ook de hypotheekrentes volgen, wat waarschijnlijk weer tot prijsstijgingen zal leiden. Maar stijgt de rente verder? “Dan krijgen we echt prijsdalingen.”
Hoe het ook zij: “De gekte, die is weg. En die komt ook niet meer terug”, zegt Boelhouwer.
Veel beleggers gaan dus op zoek naar andere beleggingen. Zoals wordt beschreven in het artikel:
De winnende strategie voor particuliere beleggers.